Iščete idealno šolo jadranja? V Mare Optimum smo povezali teorijo in prakso in pripravili za vas kar nekaj zanimivih paketov. Izbirate lahko med:

1 dnevni TEČAJ PRISTAJANJA potovalne jadrnice
Tečaj pristajanja v Jadralni šoli ODPLUJ traja 1 dan in se izvaja na 10-13 metrski jadrnici z izhodiščem v Izoli. Tečaj pristajanja je namenjen tistim, ki ste se že srečali z jadranjem, vendar imate premalo izkušenj s pristajanjem, ali pa bi radi obnovili in nadgradili svoje znanje pristajanja pred sezono. Tečaj obsega: manevriranje z jadrnico na omejenem prostoru, osnove pristajanja – teorija, obrat na mestu brez premčnega pomožnega motorja, pristajanje na bojo – predvsem teorija, bočno; pristajanje, privezovanje in izplutje, s krmo proti obali; pristajanje, privezovanje (na mooring sidro) in izplutje, tehnike sidranja.

Vsak udeleženec tečaja ima možnost večkratnega pristajanja in izplutja. Svoje vloge tečajniki med tečajem izmenjujejo. Tečaj traja približno 8 ur in poteka v skupinah od 3-6 oseb. 

2 dnevni ZAČETNI TEČAJ JADRANJA potovalne jadrnice
Začetni jadralni tečaj v Šoli jadranja ODPLUJ traja 2 dni in se izvaja na 10-13 metrski jadrnici z izhodiščem v Izoli. Začetni tečaj jadranja je namenjen tistim, ki se prvič srečujejo z jadranjem. Tečaj obsega: spoznavanje jadrnice (osnovnih tehničnih značilnosti in pomorskih izrazov), priprava jadrnice za izplutje, osnove izplutja in pristajanja, praktično učenje tehnik jadranja (obrat proti vetru in z vetrom, manevriranje, jadranje proti vetru in z vetrom) in pravil na morju (osnovna pravila in izogibanje trčenju), nastavljanje jader, osnove navigacije, mornarske veščine, osnove meteorologije na morju.

Vsak udeleženec tečaja bo usposobljen za vsa jadralska mesta in vloge na jadrnici, vključno s krmarjem. Vloge tečajniki med tečajem menjujejo. Tečaj jadranja traja približno 8 ur in poteka v skupinah od 3-6 oseb.

2 dnevni NADALJEVALNI TEČAJ JADRANJA potovalne jadrnice
Nadaljevalni tečaj v Jadralni šoli ODPLUJ traja 2 dni in se izvaja na 10-13 metrski potovalni jadrnici z izhodiščem v Izoli. Namenjen je tistim, ki želijo osnovno jadralsko znanje nadgraditi do te mere, da se bodo lahko tudi sami odpravili na morje. Nadaljevalni tečaj jadranja obsega: spoznavanje jadrnice in njene opreme – kratka ponovitev, osvežitev, priprava jadrnice za izplutje – kratka ponovitev, osvežitev, ponovitev pravil o izogibanju trčenju na morju, plovba z motorjem, osnove navigacije, dviganje in spuščanje jader, praktično učenje tehnik jadranja (obrat proti vetru in z vetrom, manevriranje, jadranje proti vetru in z vetrom), kratka ponovitev, osvežitev, sidranje in privezovanje na bojo – poudarek, pristajanje in izplutje z obale na vse načine-poudarek, načrtovanje potovanja z jadrnico ob upoštevanju meteorologije, organiziranje dela in življenja na morju.

Vsak udeleženec tečaja bo usposobljen za vsa jadralska mesta in vloge na jadrnici, vključno s krmarjem, svoje vloge bodo med tečajem izmenjevali. Tečaj traja približno 8 ur.

4 dnevni SKIPPERS TRENING
Skipperski trening se izvaja na 12-16m potovalni jadrnici z izhodiščem na slovenski ali hrvaški obali. Namenjen je tistim, ki že imate izkušnje z jadranje, ki ste že samostojno jadrali, pa vendar imate željo po nadgradnji. Za Skipperski trening je v Jadralni šoli ODPLUJ priporočljiv tudi izpit voditelj čolna. Tečaj obsega: dviganje in spuščanje jader, praktično učenje tehnik jadranja (obrat proti vetru in z vetrom, manevriranje, jadranje proti vetru in z vetrom), kratka ponovitev, osvežitev, sidranje in privezovanje, pristajanje in izplutje z obale, načrtovanje potovanja z jadrnico ob upoštevanju meteorologije, organiziranje dela in življenja na morju, nočno plutje – jadranje, planiranje daljših plovb z organiziranjem dežurstev, zahtevnejše jadranje (krajšava jader), nočna navigacija, vaja MOB (man overboard).

5 dnevni ALL IN ONE tečaj

Tečaj jadranja ponujamo le za zaključene skupine. Razdeljen je na TEORIJO in PRAKSO.
TEORIJA: Osnovna znanja iz področij aerodinamike, hidrodinamike, meteorologije, navigacije, tehnike jadranja, taktike jadranja, pomorskih veščin, izbora sidrišč in planiranja poti.

PRAKSA jadranje na 10-14 meterski jadrnici, posebej opremljenih za Šolo jadranja ODPLUJ. Na teh jadrnicah se naučimo vse manevre, spoznamo tehniko jadranja proti vetru, z vetrom, pol krmnim vetrom in bočnim vetrom. Naučimo se tudi jadrati špinakerjem – odvisno od predelane prakse in znanja tečajnikov. Ta tečaj združuje tako začetni kot nadaljevalni tečaj jadranja in je zelo primeren za vse, ki želijo sami jadrati na večjih jadrnica. Pogoj za pristop k tečaju je opravljen izpit za voditelja čolna. Veščine, ki jih pridobijo tečajniki: pripraviti jadrnico za plovbo, upravljati jadrnico pod jadri z vsemi manevri, prilagoditi jadra glede na moč in smer vetra, seznani se s špinakerjem, upravljanje jadrnice z motorjem, obvladanje tehnike pristajanja z motorjem, z jadri pristati na privezno bojo, seznanjanje s tehnikami sidranja, izvedba vaje “človek v morju”, poznanje zakonitosti potrebne za varno plovbo, poznavanje pravila prednosti in pomorske predpise.

Individualni program
Individualni program lahko združuje tako tečaj pristajanja, kot tečaj jadranja in je namensko prilagojen in usmerjen tečajniku. Lahko se izvaja na vaši lastniški jadrnici, ali na naši jadrnic. Z individualnim pristopom lahko tečajnik s pomočjo inštruktorja nadgradi svoje obstoječe znanje. Priporočamo ga vsem, ki imajo manj časa za večdnevne tečaje in željo po individualnem pristopu.

TEČAJ JADRANJA na Seascape 18
Jadralni tečaji na mali, hitri in že v umerjenih vetrovih adrenalinski jadrnici, ki nudi pravi stik z morjem. Tečaji in jadranja na jadrnici Seascape 18 so za vse, ki vas zanima učenje pravega jadranja in ne toliko učenje pomorskih veščin. Na tej jadrnici pridobimo občutek za veter in valove. Jadrnica ima enostaven sistem za dvigovanje floka in gennakra, tako da se lahko posvetimo predvsem jadranju (uravnavanje jader, manevri, gibanje posadke ipd.). Tečaje jadranja v Jadralni šoli ODPLUJ izvajamo po dogovoru z zaključenimi skupinami (ena do tri osebe) na Velenjskem jezeru. Primerno za vse stopnje jadralskega znanja. Tako za začetnike, kot tudi za izkušene, ki bi radi izostrili svoje občutke in pod vodstvom inštruktorja preživeli aktiven jadralen dan.

Za informacije in rezervacijo pokličite 041 508 233 ali info@mare-optimum.si